Hoe gaan wij om met het schreeuwend tekort aan woningen? En wie gaat dit oplossen? Het duurzaam gebouwd congres 2021 gaat onder andere over dit thema. Meer informatie kunt u vinden op de website van Duurzaam Gebouwd.
Neem even de tijd om het filmpje te bekijken. Het geeft een goed beeld van de risico’s en afwegingen die wij met elkaar moeten gaan maken in de stappen die ieder van ons gaat nemen om zijn/haar huis te verduurzamen. Want duurzaam staat niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een gezondere leefomgeving!
Als ‘amateur’ imker ben ik erg begaan met alles wat zich afspeelt in de wereld van onze bijen.
Zonder deze bijzondere wezens zouden wij ons geen raad weten hoe alle planten te bevruchten.
De afgelopen jaren voltrekt zich in de winterperiode een grote ramp. Bij het openen in het voorjaar van de bijenkasten blijken hele kasten leeg.
Dit onderzoek naar de oorzaken van bijensterfte bevestigt opnieuw de oorzaak. Neonicotinoiden zijn schadelijk voor bijen. Veel bijen die aan deze stof zijn blootgesteld overleven de winterslaap niet. De resultaten van de studie werden op 29 juni 2017 in Science gepubliceerd.
Het onderzoek werd hoofdzakelijk gefinancierd door twee grote producenten van neonicotinoiden, Bayer CropScience en Syngenta. Zij bestrijden de conclusies van de wetenschappers nu en verdedigen de pesticiden die al in verschillende landen verboden of beperkt zijn. De onderzoekers die het werk hebben gedaan, zeggen dat ze volledig onafhankelijk waren.
Het artikel in Trouw schetst een reëel beeld van de situatie zoals deze er nu voor staat. Met het huidige pakket aan maatregelen zullen wij in dit tempo nooit de gestelde doelen kunnen realiseren. Dus… het moet anders! Wie pakt deze handschoen op? En hoe gaan wij dit samen doen? Ik heb geen concrete antwoorden maar merk dagelijks in de praktijk dat oplossingen werken en klanten echt wel willen. Maar hoe dit proces op te schalen, daar ligt voor mij de grote uitdaging.
Uit het artikel:
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde gisteren dat het aandeel duurzame energie in een jaar tijd met slechts slechts één procentpunt steeg, tot 5,9 procent. Het totale energieverbruik steeg vier procent.
“Teleurstellende getallen”, stelt Boot. En zorgelijk. “Want ga maar na. Over drie jaar, in 2020, moet het aandeel duurzame energie 14 procent zijn, zo is in Brussel afgesproken. En in het landelijke Energieakkoord is 16 procent duurzame energie vastgelegd voor 2023.”
Om het volledige artikel te lezen, klik hier.
Financial Times verklaart een winnaar in de oorlog voor de energietoekomst en met de uitkomst zijn de grote oliemaatschappijen niet gelukkig.
‘ Fossiele brandstoffen hebben verloren. De rest van de wereld gewoon nog niet weet.’
Traditionele energiebedrijven en reguliere financiële publicaties zijn eindelijk wakker geworden met een nieuwe realiteit: de overgang naar een koolstofarme economie, duurzame energie en elektrische auto’s is nu niet meer te stuiten.
Als ‘amateur’ imker maak ik mij natuurlijk zorgen over de ontwikkelingen rondom onze bijenpopulatie. Met mijn eigen volken gaat het tot op heden goed, maar… dat zegt niets over de ontwikkelingen zoals deze wereldwijd gaande zijn.
Bijgaand artikel geeft een goede inkijk in belangen, verantwoordelijken en gevolgen:
Als eigenaren zijn wij (Peter Pollemans en Johan Visser) trots op de toekenning en ondersteuning vanuit de TOP regeling.
Met deze ondersteuning kunnen wij verdere stappen zetten bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie PVT panelen. Onze ontwikkeling is gebaseerd op een 3D gewoven kunststof textiel wat als basismateriaal dient voor de unieke en gepatenteerde collector.
Meer informatie over de topregeling en onze toekenning vind u op:
en
Het afgelopen jaar ben ik begonnen met de opleiding tot Imker. Alles wat er met de bijen en bijenstand gebeurt heeft dan ook mijn aandacht.
Onderstaand artikel is absoluut zorgwekkend en verdient aandacht:
Onderzoekers van de Universiteit van California (UCLA) hebben een methode ontwikkeld om in een laboratorium om CO2 om te zetten in beton. Dit beton kan dan weer worden ingezet als bouwmateriaal.
De conversie van CO2 in beton werkt dubbelop. Dit omdat de huidige productie methode van beton uitermate CO2 onvriendelijk is. Alleen al de productie van beton is wereldwijd voor 5% verantwoordelijk voor alle CO2 uitstoot.
De productiemethode werkt door het CO2materiaal te verzamelen en middels 3D printing geschikt te maken voor productie.
Lees het volledige artikel hier.
De video bij het artikel kunt u onderstaand bekijken.
Afval van appels zou wel eens een cruciaal element kunnen worden in de energierevolutie. Een nieuw koolstofmateriaal op basis van het afval laat uitstekende testresultaten optekenen voor de opslag van energie.
Recent Comments