September, 2015 - Overduurzaam

Vliegveld in India draait volledig op zonne-energie!

Posted by | Uncategorized | No Comments

Cochin International Airport in India is het eerste vliegveld wat volledig op zonne-energie draait.

De ruim 18 hectare grote zonne-energie centrale stelt het vliegveld in staat om volledig op zonne-energie te draaien.

De complete installatie bestaat uit 46.000 zonnepanelen is goed voor 12 megawatt aan vermogen, los van de al bestaande installatie. Dit volgens de verklaring uitgegeven door de luchthaven.

Meer informatie op: http://cial.aero/

 

De helft van alle elektriciteit in Californië komt over 15 jaar uit duurzame energiebronnen!

Posted by | Uncategorized | No Comments

Afgelopen vrijdag heeft de Californische wetgever met grote meerderheid een wet aangenomen die veel verder gaat dan de huidige wetgeving (33% duurzame energie in 2020). Hiermee geeft de nieuwe gouverneur Jerry Brown invulling aan zijn missie die hij uitsprak tijdens zijn inaugurele rede eerder dit jaar.

Met deze nieuwe wetgeving verplicht Californië zich om in 2030 50% van alle elektriciteit op te wekken met duurzame energie. Verder verplicht deze wetgeving om het energieverbruik in de gebouwde omgeving met 50% te verminderen.

Meer informatie: http://thinkprogress.org/climate/2015/09/12/3700981/california-landmark-climate-bill/

 

‘Rijk remt energieneutraal bouwen van woningen’

Posted by | Uncategorized | No Comments

Op de website van Ensoc verscheen een interessant artikel over de rol van de overheid in relatie tot Duurzaam Bouwen. Onderstaand het artikel:

De Rijksoverheid staat met achterhaalde wetgeving op de rem bij de verduurzaming van woningen, schrijven energieadviseurs in Trouw. Energieneutraal bouwen zou volgens hen nu al de norm moeten zijn, en niet pas na 2050.

Wytze van der Naald is adviseur duurzaamheid bij duurzaam2day. Hij adviseert en ondersteunt bedrijven en gemeenten zoals Almere bij het energieneutraal maken van hun organisatie. Bart van Opzeeland is campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace, maar ook consultant bij EnerQuest. Hij noemt zich op LinkedIn tevens strategisch adviseur duurzaamheid. Samen schreven ze als zelfstandig energieadviseurs een opinieartikel in Trouw over energieneutraal bouwen. Volgens de auteurs zou energieneutraal bouwen en renoveren van woningen allang prioriteit moeten zijn van de Rijksoverheid, maar blijft het bij te kleine stapjes, waardoor de verduurzaming te traag verloopt.

Rijk staat op rem
‘De Rijksoverheid staat op de rem met achterhaalde wetgeving, terwijl die dat juist extra moet stimuleren door energieneutraal bouwen veel aantrekkelijker te maken,’ schrijven Van der Naald en Van Opzeeland. Volgens beide energieadviseurs is het technisch allang mogelijk om energiezuinige woningen te bouwen waarbij alle energie die bewoners gebruiken duurzaam wordt opgewekt. Toch gebeurt dit weinig, omdat energieneutraal niet de norm is bij nieuwbouw. Gemeente Utrecht steekt zijn kop uit boven het maaiveld en wil alleen energieneutrale woningen bouwen, maar dat mag niet. Volgens het huidige bouwbeleid mogen woningen pas vanaf 2020 energieneutraal gebouwd worden.

Wereld op zijn kop
Deze situatie is ‘de wereld op zijn kop’, vinden Van Opzeeland en Van der Naald. Ze wijzen erop dat het beleid voor bestaande woningen ook te traag verloopt, via een ‘slome, stapsgewijze aanpak’: woningen worden tot 2020 gerenoveerd naar energielabel B, naar label A tot 2030, en zijn pas energieneutraal na 2050. ‘Enorm verspillend’, vinden beide energieadviseurs. ‘Als je bestaande woningen in een keer energieneutraal renoveert, halen overheden eerder hun doelen, krijgen eigenaren meer voor hun geld, verleng je de levensduur van oude woningen met tientallen jaren en vliegen wooncomfort en waarde omhoog’. Alleen maar voordelen dus, zo lijkt het.

Verlaag BTW
Verduurzaming van woningen moet de komende jaren prioriteit hebben, meldde staatssecretaris Mansfeld in juni aan de Tweede Kamer. Maar het bijbehorende beleid blijft uit, schrijven Van Opzeeland en Van der Naald. ‘Het Rijk zit op zijn handen en remt zelfs de versnelling af.’ De twee energieadviseurs pleiten ervoor om de voorwaarden voor energieneutrale woningen te verbeteren en financieel aantrekkelijker te maken door de BTW voor deze woningen te verlagen naar 6 procent. Ook adviseren ze om voor energieneutrale woningen een gunstiger hypotheekrenteaftrek in te stellen en belemmeringen in het bouwbesluit en in andere regelgeving weg te nemen.

Bron: Redactie Ensoc, 25-aug-15

Bron: Trouw, 25-aug-15